Şu an sisteme bağlı değilsiniz!
İsterseniz sisteme girebilir yada kayıt olabilirsiniz?

Bugün: 29 Mart 2024, Cuma
Günün en yeni başlıklar ve projeleri

 
Google
 

Mucitler okulu

Bornova Seyit Şanlı Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri günlük hayatta uygulanabilir, birçok kişinin karşılaştığı sorunlara çözüm olabilecek projeleriyle dikkat çekiyor.

Bornova Seyit Şanlı Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri yaptıkları projelerle başarıdan başarıya koşuyor. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin tek bir isteği var. Türkiye'de mühendislik fakültelerine girişte önlerinin açılması. Aksi taktirde yurtdışındaki üniversitelerde mühendislik eğitimi almayı planlıyorlar.

Öğrencilerin son olarak 'Robotransporter' projesi' TÜBİTAK Bilimadamı Yetiştirme Grubu Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda İzmir Bölgesi'ni temsil etmeye değer görüldü. Ayrıca Türkiye'nin en iyi robotu seçildi. Hafta içi 20 saat uygulamalı ders gören, hafta sonları da gece gündüz projeleri için çalışan öğrenciler, kendi ülkelerinde mühendislik eğitimi alarak, çalışmak istiyor. Ancak meslek liselerine uygulanan katsayı farklılığı nedeniyle 4 yıllık mühendislik fakültelerine girmeleri zorlaştırıldığı için, çareyi yurt dışında mühendislik eğitimi almakta buluyorlar.

Kapalı kutu olarak kalmasın

Okulun Elektronik Bölüm Başkanı Timuçin Girgiç, en büyük amaçlarının öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelerde mühendislik üzerine eğitim görmeleri olduğunu belirterek, proje eğitiminin önemine dikkat çekti. ABD ve AB'de de çoçukların yaparak öğrenmesi üzerine eğitimin kurulu olduğunu ifade eden Girgiç, “Meslek liselerinde çocuklar yaparak öğrenir. Proje yaparken birçok problemle karşılaşıyorlar. Problemleri çözmeyi öğreniyorlar. Bu da hayata hazırlanma açısından çok yararlı. Mezun ettiğimiz birçok öğrenci üst mertebelere geldi” dedi. Mesleki eğitime daha fazla yatırım yapılması ve tanıtılması gerektiğini vurgulayan Girgiç, “Aksi taktirde meslek liselerin önü üniversitede de kapalı olduğu için kapalı bir kutu olarak kalacak. Özel sektörün de desteğini bekliyoruz. Özel sektörden iş imkanı az geliyor. Ne kadar çok iş imkanı gelirse öğrencilerimiz de o kadar tecrübe sahibi olur” diye konuştu.

Kendi ülkemde kalmak istiyorum

Öğrencilerden Ateş Gökdemir, projelerle üretebilmeyi öğrendiğini ifade ederek, “İki metal parçayı çizmek kolay ama nasıl işleneceğini öğrenmek zorundayız. Sanayiyi öğrendik” dedi. Liseden sonra Ukrayna ve Bulgaristan'daki okullarda eğitime devam etmeyi düşündüklerini vurgulayan Gökdemir, “Göçeceğiz. Geriye döneceğimiz de kesin değil. Oradan İngiltere ve ABD'deki okullarla sınavsız gitme imkanımız var ve iş imkanı sağlıyorlar. Kendi ülkemde mühendislik fakültelerinde okuyamıyorum. İmkan olsa kalırım. Özel üniversitelerde okumaya da bizim gücümüz yetmiyor” dedi. 11'inci sınıf öğrencisi Ali Osman Ayvaz da, meslek lisesinde bir işi en iyi şekilde yapmayı öğrendiğini belirterek, “Meslekte en iyisi olmak en kazançlısı. Liseden sonra eğer ÖSS'de 4 yıllık mühendislik kazanabilirsem burada okurum. Yoksa Bulgaristan'a mühendislik okuyacağım” dedi. 12'nci sınıf öğrencisi Aksel Samoğlu da, proje eğitimiyle zaman yönetimi ve pratik zekayı geliştirdiklerini dile getirerek, liseden sonra Yunanistan'da mühendislik eğitimi almayı düşündüğünü söyledi.

Kaynak: http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?id=2611


Yorumlar

Asım Yıldız
meslek liseleri için ÖSS ye girmek tamamiyle saçma bişey. Meslek lisesi öğrencileri kendi yetenek sınavlarıyla seçilmeli.
2007-09-12


Yorum Yaz

Adınız Soyadınız:

E-postanız:

Yorumunuz: