Şu an sisteme bağlı değilsiniz!
İsterseniz sisteme girebilir yada kayıt olabilirsiniz?

Bugün: 26 Aralık 2024, Perşembe
Günün en yeni başlıklar ve projeleri

 
Google
 

Teknolojide çağın gerisindeyiz!

'Santez Projesi Rektörler Toplantısı’na katılan Bakan Coşkun,Türkiye'nin teknoloji üretme ve geliştirme konusunda çağın gerisinde olduğu vurguladı.
Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen 'Santez Projesi Rektörler Toplantısı’na katılan Bakan Coşkun, Türkiye’nin teknoloji üretme ve geliştirmesinde ilerlemenin üniversite, sanayi ve kamu işbirliğiyle sağlanabileceğini kaydetti.

Bu amaçla 26 üniversitede teknoloji geliştirme bölgelerinin kurulduğunu ve bunların geliştirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Coşkun, Sanayi Tezleri Projesi’nin (SANTEZ) sanayicilerin araştırma-geliştirmeye dayalı ihtiyaçlarından doğduğunu ifade ederek, “Türkiye teknoloji üretme ve geliştirme konusunda çağın gerisinde kaldı. Bu nedenle Türkiye’nin zaman kaybetme lüksü yok. Projeyle sanayicilerin teknoloji ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra üniversitelerdeki genç araştırmacıların doktora tezleri raflarda kalmayacak. AB üyeliğinin şartlarından biri, yıllık Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 3’ünün Ar-Ge’ye ayrılmasıdır.

Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırdığı pay çok düşük. Bu oranı 2010’da yüzde 2, 2013’de ise yüzde 3’e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

AB’nin üye ve aday ülkelerin rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge projelerine maddi destek sağladığını ancak Türkiye’nin bu fonlardan yeterince yararlanamadığını belirten Coşkun, Türkiye’nin 6. Çerçeve Programı’na 250 milyon dolar katılım payı ödemesine rağmen bu fonların sadece 50 milyon dolarlık kısmından yararlanabildiğine dikkat çekti. AB 7. Çerçeve Programı’nın toplam bütçesinin 54 milyar Euro olduğunu ifade eden Coşkun, programa Türkiye’nin katkısının 500-600 milyon dolar civarında olacağını ve 26 üniversitede kurulan teknoloji merkezlerinde üretilecek projelerle program fonlarından daha fazla yararlanacağını belirterek şunları söyledi:

“İnanıyorum ki SANTEZ çalışmaları, 7. Çerçeve Programı’na üst düzeyde büyük projelerin hazırlanabileceği bir kuruluşa dönüşecek. Gelişmeler bunu gösteriyor. O bakımdan çalışmalardan memnunuz. Ama yeterli değil. Daha da hızlı çalışmamız lazım. Bu da üniversitelerimizin vereceği desteğe bağlı.

Teknoloji merkezlerinin kurulduğu üniversite rektörlerine verdikleri destekten ötürü, ülkem ve hükümetim adına şükranlarımı sunuyorum. Ve bu destekleri devam ederse, Türkiye teknoloji üreten hatta teknoloji ihraç eder duruma gelecektir. Bu başarı da, milletin olacaktır.”


Kaynak: http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?id=2723


Yorumlar
Henüz bir yorum yapılmamış !

Yorum Yaz

Adınız Soyadınız:

E-postanız:

Yorumunuz: